Főoldal / Desszertek / Őszibarackos túrós szelet

Őszibarackos túrós szelet

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Őszibarackos túrós szelet

Őszibarackos túrós szelet

Hozzávalók:

A linzerhez:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 kiskanál sütőpor
  • csipetnyi só

A piskótához:

  • 4 nagyobb tojás
  • 1 evőkanál víz
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 púpos evőkanál liszt

A krémhez:

  • 0,5 kg túró
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor (illetve ízlés szerint)
  • 1 púpos evőkanál zselatin
  • 1/2 dl baracklé
  • 3 dl tej
  • 3/4 cs. vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 1 konzerv őszibarack
  • baracklekvár
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a linzert készítjük el.
A lisztben elkeverjük a porcukrot, a sót és a sütőport. A hideg vajat (vagy margarint) gyorsan elmorzsoljuk benne, illetve legjobb, ha ezt keverőgéppel tesszük, mert akkor nem olvad meg a vaj a kéz melegétől. Gyors mozdulattal összegyúrjuk a tojással. Fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe, míg megsütjük a piskótát.

A tojásokat a cukorral és a vízzel kihabosítjuk. A végén beleforgatjuk a lisztet és egy kisebb 20 x 28 cm-es tepsibe simítjuk . 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Megsütjük a linzert. Azon a sütőpapíron nyújtjuk ki a lehűlt tésztát, amit a tepsibe teszünk. Villával megszurkáljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

A túrókrémhez a pudingot, a 3dl tejjel és 1 evőkanál cukorral sűrűre főzzük, és hagyjuk hűlni.
A túrót egy keverőtálba teszem, hozzáreszelem a citromhéjat, hozzáadom a vaníliás cukrot, a porcukrot, a kihűlt pudingot, pici sót, és egy mixelőrúddal krémesre keverem. A tejszínt habbá verem és lazán a túrókrémbe keverem.

Az őszibarack konzerv levéből kb. 1/2 dl mennyiséget egy hőálló edénybe öntünk, beleszórjuk a zselatint, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát. Ezután a mikróban felolvasztjuk.
Vigyázni kell, hogy ne forrjon, de azért teljesen folyós legyen, és ne maradjon szemcsés! Ha langyosra hűl, apránként beleforgatjuk a túrós krémbe.
Azért nem öntjük bele egyszerre, mert a hideg krémben képes azonnal kocsonyásodni, és ha nem keverjük el elég gyorsan darabos marad.

Az őszibarackokat apróra vágjuk (hagyunk a díszítéshez is) és ezt is beleforgatjuk a krémbe.
A linzert a tálcára vagy tálra tesszük (ha kerek formában készítem, akkor visszateszem a formába), jól megkenjük baracklekvárral, erre rátesszük a vízszintesen kettévágott piskóta egyik lapját, majd ezt is megkenjük lekvárral. Beborítjuk a gyümölcsös túrókrémmel, majd a felső piskótalapot is megkenjük lekvárral, és a lekváros felével a krémre fordítjuk.

Tálalás előtt vágjuk körben egyenesre az oldalát, így már azonnal tesztelni lehet a végeredményt. A tetejére porcukrot szórunk és díszítjük.

(Mivel húsvét volt, így tojáscukorral, és őszibarackkal díszítettem, de csak közvetlenül a tálalás előtt, hisz a porcukor elázik a barack alatt.)
Jó étvágyat kívánok!

 

Őszibarackos túrós szelet 5.00/5 (1 értékelés)

Alíz (9 Recept)

Nagyon szeretek sütni, főzni, új recepteket kipróbálni, kitalálni, és mindezt másokkal is megosztani. Eddig több mint 1100 étel receptjét osztottam meg a www.azila.gportal.hu oldalon.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére