Őszibarackos túrós szelet
Hozzávalók:A linzerhez:
A piskótához:
A krémhez:
|
|
Elkészítés:
Először a linzert készítjük el.
A lisztben elkeverjük a porcukrot, a sót és a sütőport. A hideg vajat (vagy margarint) gyorsan elmorzsoljuk benne, illetve legjobb, ha ezt keverőgéppel tesszük, mert akkor nem olvad meg a vaj a kéz melegétől. Gyors mozdulattal összegyúrjuk a tojással. Fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe, míg megsütjük a piskótát.
A tojásokat a cukorral és a vízzel kihabosítjuk. A végén beleforgatjuk a lisztet és egy kisebb 20 x 28 cm-es tepsibe simítjuk . 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Megsütjük a linzert. Azon a sütőpapíron nyújtjuk ki a lehűlt tésztát, amit a tepsibe teszünk. Villával megszurkáljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
A túrókrémhez a pudingot, a 3dl tejjel és 1 evőkanál cukorral sűrűre főzzük, és hagyjuk hűlni.
A túrót egy keverőtálba teszem, hozzáreszelem a citromhéjat, hozzáadom a vaníliás cukrot, a porcukrot, a kihűlt pudingot, pici sót, és egy mixelőrúddal krémesre keverem. A tejszínt habbá verem és lazán a túrókrémbe keverem.
Az őszibarack konzerv levéből kb. 1/2 dl mennyiséget egy hőálló edénybe öntünk, beleszórjuk a zselatint, majd hagyjuk, hogy jól megszívja magát. Ezután a mikróban felolvasztjuk.
Vigyázni kell, hogy ne forrjon, de azért teljesen folyós legyen, és ne maradjon szemcsés! Ha langyosra hűl, apránként beleforgatjuk a túrós krémbe.
Azért nem öntjük bele egyszerre, mert a hideg krémben képes azonnal kocsonyásodni, és ha nem keverjük el elég gyorsan darabos marad.
Az őszibarackokat apróra vágjuk (hagyunk a díszítéshez is) és ezt is beleforgatjuk a krémbe.
A linzert a tálcára vagy tálra tesszük (ha kerek formában készítem, akkor visszateszem a formába), jól megkenjük baracklekvárral, erre rátesszük a vízszintesen kettévágott piskóta egyik lapját, majd ezt is megkenjük lekvárral. Beborítjuk a gyümölcsös túrókrémmel, majd a felső piskótalapot is megkenjük lekvárral, és a lekváros felével a krémre fordítjuk.
Tálalás előtt vágjuk körben egyenesre az oldalát, így már azonnal tesztelni lehet a végeredményt. A tetejére porcukrot szórunk és díszítjük.
(Mivel húsvét volt, így tojáscukorral, és őszibarackkal díszítettem, de csak közvetlenül a tálalás előtt, hisz a porcukor elázik a barack alatt.)
Jó étvágyat kívánok!