Citromos patiszon (csillagtök) főzelék
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A patiszont magját egy kanállal vájjuk ki, ha nem elég zsenge akkor a héját vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségzöldet szintén vágjuk fel apróra.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott patiszont is, és keverjük alaposan össze.
Szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (én egy fél citrom levét facsartam rá, hogy ne legyen túl savanyú, de ez ízlés dolga)
Addig főzzük, míg a patiszon teljesen megpuhul, majd botmixerrel pépesítsük.
A lisztet keverjük simára a tejföllel, és egy kevéske vízzel, majd öntsük hozzá a pépesített patiszonhoz, és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána)
Ameddig a főzelék fől, készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet.
Tálaláskor szedjük a tányérba a főzeléket, majd ízlés szerinti feltéttel tálaljuk.
Én az egyszerűség kedvéért tükörtojással tálaltam, de jól illik hozzá pl. a fasírt, egy szelet sült hús, vagy éppen a pörkölt is.