Datolyás pite
Hozzávalók:(egy 20 cm-es piteformához)
A töltelékhez:
A karamellszószhoz:
|
|
Elkészítés:
A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, majd a tejjel összeforraljuk és félretesszük 15 percre. (amíg elkészülünk a többi tennivalóval)
A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleterítjük a kinyújtott linzertésztát, hagyjuk, hogy túllógjon a széle, mivel töltelék kerül bele.
Sütőpapírt helyezünk rá, amire valamilyen nehezéket- szárazbab, lencse, kerámiagyöngy- teszünk. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Kivesszük, levágjuk a peremén túllógó tésztaszéleket, majd félretesszük.
A karamellöntethez a hozzávalókat egy lábasban megolvasztjuk és 2 perc alatt összefőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.
A megpuhult datolyát turmixgéppel összezúzzuk, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a lisztet, és a szódabikarbónát. Összekeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és legvégül a mandulát is a masszába forgatjuk. (kevés mandulát tegyünk félre a díszítéshez)
A tészta tetejére karamellszószt öntünk, majd megtöltjük a datolyás-mandulás töltelékkel. Betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe, légkeverés funkcióra kb.15 percre.
Tálalás előtt langyosra hűtjük és karamellszósszal meglocsolva, porcukorral, mandulával meghintve kínáljuk.
http://nutsnroll.blogspot.co.uk