Kolbászos gyuvecs
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A krumplit megkapirgálom, felszeletelem, s megfőzöm. A rizst már korábban megfőztem.
A répát kockára vágom, felteszem főni, később hozzáadom a borsót és a babot, végül a rizst. Vágok bele petrezselymet, zellerlevelet, összekeverem..
A hagymát karikára, a szalonnát kockára vágom, a fokhagymát aprítom. Egy serpenyőben kevés olajon megsütöm a szalonnát, s a hagymát.
A paprikákat karikára vágom, a paradicsomot szeletelem. A tejföllel elkeverem a tojást, sózom, borsozom.
Egy nagyobb mély nyél nélküli serpenyőbe olajat öntök, ráteszem a krumplit Erre rétegezem a hagymát a szalonnával, majd a paprikát, sózom, borsozom, következik a paradicsom fele, sózom borsozom.
Majd ráterítem a rizses zöldségeket, rávágom a chilipaprikát, sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, majoránnát.
Következik a maradék paradicsom, sózom, borsozom. Végül az egészet beborítom a tojásos tejföllel, pöttyentek rá késhegynyi vajat.
Beteszem a sütőbe, 180 C fokon 25 percig sütöm, majd átkapcsolom grillfokozatra , s 200 C fokon 10 perc alatt megpirítom.
Tálaláskor teszek a tányérra a gyuvecsból, kanalazok még rá tejfölt, s teszek rá egy szelet paradicsomot, egy chili paprikát és zellerlevelet.
Tipp / megjegyzés:
A gyuvecs a mi lecsónk balkáni rokona. Nevét állítólag a szerbiai Gyuvecs után kapta, ahol agyagedényeket készítettek, s ezt a lecsófélét abban sütötték. Ma már nem csak Szerbiában, de Boszniában, Bulgáriában is kedvelt étel. Általában sertéshússzelettel, vagy pörkölttel sütik, de van, hogy halat tesznek bele. Az általam felhasznál zöldségeken kívül van ahol még padlizsánnal, sőt káposztával is gazdagítják.