Mézes puszedli II
Hozzávalók:
A cukormázhoz:
|
|
Elkészítés:
A mézet a zsiradékkal egy kis lábosban összeolvasztjuk, csak annyira melegítjük, hogy a zsír vagy a vaj felolvadjon benne, nem szabad forralni éppen csak melegíteni.
A száraz hozzávalókat (lisztek, porcukor, szódabikarbóna, kakaó, fűszerek) egy keverőtálban elvegyítjük.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a langyos mézes keveréket, és kézi habverővel (dagasztó kar) elkeverjük.
Ezután jöhet hozzá az 1 egész tojás +1 tojás sárgája, végül a tejföl. (amennyit felvesz nekem 2 evőkanál tejföl volt ez a mennyiség)
Jól kidolgozzuk, aki jó erőben van fakanállal is keverheti. (én maradtam a kézi habverőnél, majd a végén kézzel átgyúrtam csöppet)
A tészta állaga olyan lesz kb mint a kókuszgolyó masszája.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, főtt tojássárgája nagyságú golyókat formázunk a tésztából, és egymástól 2-3cm távolságra elhelyezzük őket.
160 – 170 fokon sütjük 8-10 percig, kb a duplájára dagadnak.
A tésztát lehet ízesíteni még ízlés szerint narancshéjjal, citromhéjjal, több kakaóval.
Cukormáz:
1 tojásfehérje + 12 dkg porcukor + 1 csepp ecet (ez dupla adag mézes puszedlihez elég)
A tojásfehérjét habbá verjük, majd adagonként hozzáadjuk a porcukrot és gőz felett 1 csepp ecettel vagy citromlével fényes cukormázzá keverjük.
Bele is forgathatjuk a puszedliket, de betölthetjük a mázat zacskóba, aminek a sarkát kivágjuk, és így is “díszíthetjük” a tetejüket.
Nagyon hamar megvan, mert nem kell nyújtani, szaggatni.
Ez a mézes puszedli rögtön puha, nem kell napokra dobozba tenni, de viszont hetekig eláll, ha pléhdobozban tároljuk.
Ebből a mennyiségből nekem 90 db pici puszedli lett.