Savanyú vetrece
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Tokányjellegű erdélyi étel a savanyú vetrece. Többféle körettel, de köret nélkül is fogyasztják. Legismertebb köretei a puliszka, a tarhonya, a galuska, de főtt tésztával is asztalra teszik.
A húst tokányszerű csíkokra, a szalonnát vékonyabbakra vágjuk. A szalonnát zsírjára pirítjuk, majd kivesszük a bográcsból. A forró zsírban enyhén megpörköljük a felcsíkozott húst, majd az apróra vágott kicsit megsózott hagymát elterítjük a húson. Az apróra vágott fokhagyma, a nagyon felaprózott paradicsom, kevés só, őrölt bors, őrölt pirospaprika kerül a bográcsba ezek után, valamint 2 dl bor. Jól elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el egészen. Időnként megforgatjuk, vigyázva, hogy ne égjen le, majd mikor felgyöngyözik néhány babérlevél is kerül az edénybe.
Időnként megforgatjuk az edényt, majd később meg is keverjük benne az ételt. Mikor a lé elfőtt pótoljuk. Kevés mustár, és citromlé kerül hozzá. Fél citrom héját is belereszelhetjük.
Amikor majdnem készre főtt, keveset kiveszünk a főzőléből és belekeverjük a tejfölt. A tejfölös keveréket visszaöntjük a bográcsba és összeforraljuk.
Friss kenyérrel kínáljuk.
Bográcsban a megadott mennyiségeknél lényegesen többől készült, de ez a kisebb adag vetrece elkészülhet fazékban is.