Sós-fonott kalács Húsvétra
Hozzávalók:(2 rúd kalácshoz)
Kenéshez:
A kalács kenéséhez:
Szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és belekeverünk egy evőkanál lisztet.
Kb. harminc percig hagyjuk állni a kovászt.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a sót, a tojást, a langyos tejet és a kovászt. Elkezdjük dagasztani. Amikor összeáll a tészta, hozzáadjuk a zsírt is.
Addig dagasztjuk, míg szép szálas tésztát kapunk.
Kelesztő tálba tesszük, majd letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, hat egyforma darabra osztjuk.
Egyesével kinyújtjuk kb. 2 mm -re, téglalap alakúra.
Lekenjük zsírral, majd feltekerjük, mint a bejglit. Hármas fonással megfonjuk.
Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük, és egy konyharuhával letakarva hagyjuk ismét duplájára kelni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.