Főoldal / Főzelékek / Tökfőzelék pikáns húsgolyóval

Tökfőzelék pikáns húsgolyóval

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Tökfőzelék pikáns húsgolyóval

Tökfőzelék pikáns húsgolyóval

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 1 kg gyalult tök
  • 2 csík citromhéj
  • 4 dkg vaj
  • 2 kanál olívaolaj
  • só, bors
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 dl tejszín
  • 3 dl tej
  • 2 nagy csokor kapor felaprítva

A húsgolyóhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 4-5 szál újhagyma apróra vágva
  • 5 szelet fekete erdei sonka felkockázva
  • 1 nagy csokor petrezselyem felaprítva
  • só, bors
  • 1,5 kiskanálnyi kakukkfű
  • 1 kiskanál füstölt piros paprika
  • 2 cikk fokhagyma lereszelve
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A főzelékhez a vajat és az olajat egy nagy edényben melegítsük össze, majd tegyük bele a gyalult tököt. Dobjuk mellé a citromhéjat és sózzuk, borsozzuk. Tegyünk fedőt az edényre és pároljuk meg. Úgy jó ha egy kicsit ropogós marad a tök.

A kukoricakeményítőt keverjük össze a tejjel és a tejszínnel és öntsük a párolt tökre. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a főzeléket, majd a végén tegyük bele a finomra vágott kaprot.

A húsgolyóhoz tegyünk minden hozzávalót egy nagy tálba és gyúrjuk össze. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és olajozzuk ki, jó vastagon. A húsmasszából készítsünk golflabda nagyságú golyókat és helyezzük őket a tepsire. A golyók tetejét is kenjük be olajjal, majd toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 perce. Ne szárítsuk ki nagyon, mert nem lesz szaftos a hús. Nem lesz olyan barna, mint amikor serpenyőben sütjük, de nem is szív fel annyi olajat.

Ha marad a húsgolyókból, hidegen nagyon jó kis szendvics készülhet belőle.

lelekkonyha.blogspot.hu

Mentés

Tökfőzelék pikáns húsgolyóval 5.00/5 (1 értékelés)

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére