Főoldal / Desszertek / Datolyás pite

Datolyás pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Datolyás pite

Datolyás pite

Hozzávalók:

(egy 20 cm-es piteformához)

  • előre elkészített linzertészta 

A töltelékhez:

  • 2 nagy tojás
  • egy tálca aszalt datolya
  • 2 dl tej
  • 10 dkg szeletel mandula
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg margarin

A karamellszószhoz:

  • 20 dkg barnacukor
  • 5 dkg margarin
  • 250 ml zsíros tejszín
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, majd a tejjel összeforraljuk és félretesszük 15 percre. (amíg elkészülünk a többi tennivalóval)

A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleterítjük a kinyújtott linzertésztát, hagyjuk, hogy túllógjon a széle, mivel töltelék kerül bele.

Sütőpapírt helyezünk rá, amire valamilyen nehezéket- szárazbab, lencse, kerámiagyöngy- teszünk. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük. Kivesszük, levágjuk  a peremén túllógó tésztaszéleket, majd félretesszük.

A karamellöntethez a hozzávalókat egy lábasban megolvasztjuk és 2 perc alatt összefőzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk.

A megpuhult datolyát turmixgéppel összezúzzuk, majd hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a lisztet, és a szódabikarbónát. Összekeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és legvégül a mandulát is a masszába forgatjuk. (kevés mandulát tegyünk félre a díszítéshez)

A tészta tetejére karamellszószt öntünk, majd megtöltjük a datolyás-mandulás töltelékkel. Betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe, légkeverés funkcióra kb.15 percre.

Tálalás előtt langyosra hűtjük és karamellszósszal meglocsolva, porcukorral, mandulával meghintve kínáljuk.

http://nutsnroll.blogspot.co.uk

Datolyás pite 3.50/5 (2 értékelés)

Topánka Vera (90 Recept)

A Nuts 'n' Roll blog szerzője vagyok. Szeretek sütni-főzni. A blogomon további ínycsiklandó recepteket találtok. http://nutsnroll.blogspot.co.uk/


Szólj hozzá!

A lap tetejére