Kardamomos diós kakaós tekercs
Hozzávalók:
A tésztához:
- 350 g finomliszt
- 4 g só
- 60 g cukor
- 125 ml tej
- 15 g élesztő
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 db tojás sárgája
- 60 g puha vaj
A töltelékhez:
- 80 g puha vaj
- 50 g diópaszta vagy darált dió
- 50 g porcukor
- 15 g kakaópor
- 1/2 kiskanál fahéj
- őrölt kardamom ízlés szerint (kb. fél mokkáskanál)
|
Elkészítési idő: |
1óra 30 perc |
Fogyókúrás: |
nem |
Költség: |
1000-1500 FT |
Vegetáriánus: |
igen |
Adagok: |
6 főre |
Gluténmentes: |
nem |
Nehézség: |
Normál |
Laktózmentes: |
nem |
|
Elkészítés:
A lisztet a sóval elkeverjük. Mélyedést készítünk a lisztbe és beleöntjük a tejet, az élesztőt, a tojásokat és a citrom reszelt héját. Géppel dagasztani kezdjük. 6 perc után három részleteben hozzáadjuk a vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot a tészta felvegye. A vajjal is dagasztjuk kb. 5 percig, majd lefedjük folpackkal és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Másnap reggel kivesszük a tésztát a hűtőből és hidegen 35×50-es méretűre nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük és megkenjük vele a tésztát.
A tésztát felülről a harmadáig ráhajtjuk, majd az alsó részt is felhajtjuk. A tésztából 1,5 cm széles csíkokat vágunk. Megfogunk egy tésztarudat, a két végénél ellentétes irányban elkezdjük tekerni, majd a megtekert tésztát csigává formázzuk, úgy hogy a végét aláhajtjuk.
Sütőpapíros tepsire tesszük és 60-80 percet kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra és a megkelt csigákat 15 perc alatt készre sütjük.
Lélekkonyha (187 Recept)Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...