Főoldal / Kelt tészták / Focaccia

Focaccia

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Focaccia

Focaccia

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér kenyérliszt
  • 8 g só
  • 3,5 dl langyos víz
  • 4 g élesztő
  • olívaolaj
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szitáljuk és összekeverjük a sóval. Az élesztőt 1 dl vízben feloldjuk és a liszthez öntjük, majd a többi vizet is beleöntjük. Fakanállal jól elkeverjük, de csak annyira mint mondjuk egy nokedlit. A tészta köré öntünk egy kevés olívaolajat és lefedjük folpack-al.

Egy óra múlva a tészta egyik oldalát felhúzzuk és a tetejére hajtjuk. Ugyanezt elvégezzük a szemben lévő oldallal, majd a másik két oldallal is. Újra félretesszük egy órát pihenni. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük.

Az utolsó hajtogatás után egy órával a tésztát sütőpapírral és olajjal kikent tepsire halmozzuk. Most jön a mutatvány. Próbáljuk meg úgy szétteríteni a tésztát, hogy ne nyomkodjuk ki belőle az összes levegőt. Alulról szoktam alányúlni és úgy húzogatni tepsi méretűre. Leterítjük konyharuhával, de úgy, hogy ne érjen a tésztához. Újra kelesztjük 1 vagy 1,5 órát, ez függ a konyha hőmérsékletétől.

Az utolsó fél órában a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Amikor megkelt a tészta az ujjunk hegyével megszurkáljuk a tésztát és meglocsoljuk bőven olívaolajjal, majd ízlés szerint megpakoljuk paradicsommal, olívabogyóval, rozmaringgal vagy bármivel. Sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Focaccia 5.00/5 (1 értékelés)

Lélekkonyha (180 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére