Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Hamis hájas lekvárral

Hamis hájas lekvárral

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Hamis hájas lekvárral

Hamis hájas lekvárral

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • kb. 1 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 ek. tejföl
  • csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 db tojás (közepes)

A töltelékhez és a szóráshoz:

  • pár evőkanál ízlés szerinti lekvár
  • 2 marék apróra vágott dió
  • 2-3 ek. kristálycukor
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt, futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy nagyobb csipet sóval, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést.

Ezután kanalazzuk a mélyedésbe a tejfölt, adjuk hozzá az egész tojást, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a szénsavas ásványvizet, keverjük össze, majd gyúrjuk össze, és dagasszuk meg, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én az ásványvizet két részletben adtam hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta.) A megdagasztott tésztát ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra, majd egyenletesen kenjük meg a puha vajjal.

Tekerjük fel mint a bejglit, hajtsuk be a feléig jobbról és balról a tésztát, kissé lapogassuk el, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén ujjnyi vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel.

Minden tészta közepére tegyünk egy kiskanál ízlés szerinti lekvárt, majd a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá, és a széleket nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

Az apróra vágott diót keverjük össze a kristálycukorral. A tojás üssük bele egy tálkába, majd villával kissé verjük fel. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A megtöltött tésztát kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg a cukros-dióval, és tegyük egymástól kicsit távolabb a sütőpapírral kibélelt tepsire.

Szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral majd úgy kínáljuk. A tészta pilla könnyű és a rákent vajtól leveles. Lekvár helyett ízlés szerint pl. mogyorókrémmel is megtölthetjük.

Értékeld a receptet

Gizi (316 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére