Csokikrémes torta – paleo
Hozzávalók:(26 cm formához) A piskótához:
A krémhez:
A csoki glazúrhoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az alaphoz egyszerű piskótát sütünk, mandulával és gesztenyeliszttel. (Én minden piskótát így szoktam sütni, a hagyományosat is, nem választom szét a tojásokat.)
Az egész tojásokat a porrá őrölt édesítővel magas fokozaton habosra keverjük. Ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. A mandulát, gesztenyelisztet és a a kakaóport elvegyítjük, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba, majd az edény széléről belecsurgatjuk az olvasztott kókuszvajat és lazán összeforgatjuk az egészet.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszatesszük a formába.
A krémhez a mandulatejet feltesszük melegedni. A tojássárgákat a porrá őrölt édesítővel habosra keverjük. Amikor elkezd fehéredni, folytonos keverés mellett lassan hozzácsurgatjuk a forró tejet. Az egészet visszaöntjük a fazékba, és folytonos keverés közben alacsony lángon sűrűre főzzük. (Fontos, hogy alacsony lángon főzzük és folyamatosan keverjük, mert kicsapódhat a tojássárga.)
Hideg vízfürdőbe állítjuk, amíg hűl többször átkeverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre, majd leszűrjük és a krémhez keverjük.
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk és szintén a krémbe keverjük.Alaposan elkeverjük. A jól behűtött kókuszkrémet habbá verjük, majd a már KIHŰLT krémbe keverjük. Óvatosan, de alaposan keverjük bele, hogy az egész homogén állagú legyen.
Amikor a csokis krém elkezd dermedni ráöntjük a piskótára és hűtőbe tesszük amíg teljesen megdermed.
Én glazúrt is készítettem hozzá, de a torta enélkül is tökéletes, ezt nyugodtan ki lehet hagyni.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. A kókuszkrémet, a vizet és az édesítőt kis fazékba tesszük és összeforraljuk. A felolvasztott csokihoz öntjük és habverővel simára keverjük. Amikor kihűlt, bevonjuk vele a tortát. A tetejét felvert kókuszkrémmel és gyümölcsökkel díszíthetjük.