Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Duplán citromos keksz

Duplán citromos keksz

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Duplán citromos keksz

Duplán citromos keksz

Hozzávalók:

  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj (vagy margarin)
  • 4 ek.porcukor
  • 20 dkg liszt (nálam a fele teljes-kiőrlésű)
  • 1 ek. étkezési keményítő
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve

A krémhez:

  • 1 tojásfehérje
  • 6-8 dkg cukor („S”-es tojáshoz elég a 6 dkg)
  • 10 dkg puha vaj (nem margarin!)
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és összedolgozzuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.

A tésztát, lisztezett deszkán 4-5mm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti kiszúró formával kiszúrjuk.
A tésztaformákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. (hagyjunk köztük helyet, mert kicsit terülni fognak) A kekszeket, 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett addig verjük, amíg kifehéredik, és a cukor felolvad. Ha elkészült hűlni hagyjuk, majd apránként hozzákeverjük a puha vajat. Citromlével és citromhéjjal ízesítjük. (robotgéppel dolgozzunk, így elkerülve, hogy a citromlétől a vaj kicsapódjon)

A kihűlt kekszeket a citromkrémmel összetöltjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Tipp / megjegyzés:
Használhatunk fele finom, fele teljes kiőrlésű lisztet is. Ha nincs kedvünk nyújtani-szaggatni a tésztát, akkor a kezünkkel kisebb darabokat kitépve golyókat formázunk belőle és kicsit ellapítva  a sütőpapírra sorakoztatjuk őket.

Értékeld a receptet

Laura (56 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére