Diós-mákos bejgli
Hozzávalók:2-2 rúdhoz:
A diótöltelékhez:
A máktöltelékhez:
|
|
Elkészítés:
A tésztát előző este készítjük el.
Meglangyosítjuk a tejfölt, és elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat,a tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle,és fóliába csomagolva másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.
A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, és beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, és hagyjuk langyosra hűlni.
Másnap a cipókat lazán átgyúrjuk, és egymás után, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, és elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg.
Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Ezután, finoman megkenjük a tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük- szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje).
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 perci alatt aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni!
A tepsiben hagyjuk kihűlni.
1 hétig biztosan friss marad, és jól tűri a mélyhűtést is.
Másfél adagban sütöttem.
2 rúd diós töltelékesbe tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot is.