Főoldal / Desszertek / Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Diós-mákos bejgli

Diós-mákos bejgli

Hozzávalók:

2-2 rúdhoz:
Az élesztős omlós tésztához:

  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez

A diótöltelékhez:

  • 1 vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • fél dl tej
  • 20 dkg darált dió
  • 1 ek zsemlemorzsa

A máktöltelékhez:

  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 kicsi citrom leve és reszelt héja
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tésztát előző este készítjük el.

Meglangyosítjuk a tejfölt, és elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással. Elmorzsoljuk a lisztben a vajat,a  tetejét megszórjuk a porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle,és  fóliába csomagolva másnapig a hűtőszekrényben pihentetjük.

A diótöltelékhez a vaníliás cukrot a porcukorral együtt elkeverjük a tejben és felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A máktöltelékhez 1 dl vízben elkeverjük a porcukrot, felforraljuk, és beleszórjuk a mákot. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük a citrom levével és reszelt héjával, és hagyjuk langyosra hűlni.

Másnap a cipókat lazán átgyúrjuk, és egymás után, lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, és elsimítjuk rajta a diótöltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük. A másik három cipót is eszerint töltjük meg.

Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad. Ezután, finoman megkenjük a tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük- szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványos a teteje).

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk villával és középső bordamagasságra állított rácson 30-40 perci alatt aranybarnára sütjük. A sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni!

A tepsiben hagyjuk kihűlni.
1 hétig biztosan friss marad, és jól tűri a mélyhűtést is.

Másfél adagban sütöttem.
2 rúd diós töltelékesbe tettem mazsolát és apróra vágott birsalmasajtot is.

Diós-mákos bejgli 5.00/5 (1 értékelés)

Vass Lászlóné (277 Recept)

Konyhamánia Edit Módra facebook oldalamon sok-sok receptet találtok még tőlem. Látogassatok meg ott is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére