Főoldal / Kelt tészták / Francia nutellás brioche

Francia nutellás brioche

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Francia nutellás brioche

Francia nutellás brioche

Hozzávalók:

  • 0,7 dl langyos tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • kb. 0,5 kg liszt
  • 4 tojás felverve
  • 18 dkg puha vaj
  • 3 dkg cukor
  • pici só

A töltelékhez:

  • kb. 1,5-2 dl Nutella (hideg)

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája+ pici tej (én most kihagytam)
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva felfuttatjuk.

A tojásokat felverjük, hozzáadunk pici sót, a liszt egy részét, a vajat és végül a felfuttatott élesztőt. A mixer dagasztókarjával dagasztani kezdjük, és apránként beledolgozzuk az összes lisztet. Akkor jó, amikor elválik az edény falától a tészta. Ekkor még 8-10 percig dagasztjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta. Ekkor áttesszük egy kelesztőtálba, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Majd átgyúrjuk, és, folpackkal lefedve a hűtőbe tesszük egy egész éjszakára.

Reggel elővesszük, hagyjuk pihenni 20 percet a konyhapulton, majd lazán átgyúrjuk és kétfelé osztjuk. (ilyenkor az egyik felet lefagyaszthatjuk, 2 hétig áll el a fagyasztóban.)

Az egyik tésztacipót kinyújtjuk, megkenjük nutellával a közepét, egymásra hajtjuk a két szélét, majd újra kinyújtjuk. 12 vékony csíkra felvágjuk, és feltekerjük úgy, hogy a közepe magasabb legyen (mint egy piramis)

Kivajazott kosárka vagy muffin formába tesszük. Letakarva fél órát kelni hagyjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.

Tipp / megjegyzés:
Természetesen lehet hagyományos briós formát vagy nagy kalácsot is sütni belőle, vagy tetszés szerint tölteni. Az állaga sütés után nagyon jó, finom foszlós.

Francia nutellás brioche 1.00/5 (1 értékelés)

Szólj hozzá!

A lap tetejére