Kajszibarackos túrókrém torta
Hozzávalók:(24-26cm-es tortaformához) A piskótalaphoz:
A túrókrémhez:
A barackos réteghez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Első lépésként a barackos réteghez készítjük elő a gyümölcsöt. A barackokat kimagozzuk, apróra vágjuk, egy kisebb lábosba tesszük, megcukrozzuk, meglocsoljuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg és alacsony lángon melegíteni kezdjük. Pont úgy mintha lekvárt főznénk.
Ha összeesett, botmixerrel pürésítjük majd lekvár sűrűségűre főzzük. Félrehúzzuk és hűlni hagyjuk.
Készítsük el a piskótát.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 10-12 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet. Ha sima túrót használunk törjük át, hogy ne legyen annyira darabos.
A krémtúrót, a mascarponet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd simítsuk rá a túrókrém 2/3 részét.
A maradék krémbe óvatosan forgassuk bele a sárgabarack “lekvárt” úgy, hogy szép márványos legyen, majd simítsuk a formában lévő túrókrém tetejére.
(sokkal szebb lesz ha a lekvárból egy-két evőkanálnyit a már kész torta tetejére pöttyentünk, majd egy kiskanál hátuljával díszítjük örvényesre)
Tegyük be a hűtőszekrénybe 2-3 órára (akár egy egész éjszakára) ami alatt teljesen megszilárdul.
Tálalás előtt friss sárgabarackkal és mentalevelekkel díszítjük.