Főoldal / Desszertek / Áfonyás-túrós szelet

Áfonyás-túrós szelet

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Áfonyás-túrós szelet

Áfonyás-túrós szelet

 

Hozzávalók:

(22×32 cm-es tepsihez)

A tésztához:

  • 22 dkg porcukor
  • 22 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 4 db tojás (nagy)

A túrós krémhez:

  • 75 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2,5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
  • 15 g porzselatin + 0,5 dl víz

A tetejére:

  • 25 dkg áfonya
  • 1 cs. színtelen tortazselé
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2500-3000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és keverjük habosra.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, kanalazzuk hozzá az előzőleg a sütőporral és a kakaóval összekevert lisztet, majd keverjük simára a masszát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a kakaós masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

Amikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át a sütőpapírral együtt egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Egy tálba tegyük bele a túrót, majd villával törjük össze. Ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a citrom reszelt héját és ízlés szerint a levét, majd keverjük alaposan össze.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük a túrós keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A cukrászhabot (habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a túrós-zselatinos keverékhez.

A teljesen kihűlt tésztát a sütőpapírral együtt helyezzük vissza a tepsibe, majd egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléke.

Ezután tegyük be pár órára (v. egész éjszakára) a hűtőbe, hogy a töltelék teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A sütemény vegyük ki a hűtőből, majd pakoljuk rá az előzőleg megmosott, és alaposan lecsepegtetett áfonyát.

A tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, csorgassuk rá az áfonyára, majd tegyük vissza a süteményt a hűtőbe legalább fél órára, hogy a tortazselé teljesen megdermedjen.

Áfonyás-túrós szelet 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére