Főoldal / Desszertek / Tepertős-sajtos pogácsa

Tepertős-sajtos pogácsa

Tepertős-sajtos pogácsa

Tepertős-sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tejföl
  • 4 dkg élesztő
  • 20 dkg darált tepertő
  • kb 1 kanál só
  • 5 dkg házi zsír
  • 1/2 dl főzőtejszín
  • 1 egész tojás
  • egy csipet őrölt bors

A hajtogatáshoz:

  • 10 dkg reszelt sajt
  • olvasztott zsír (kb 5 dkg)

A tetejére:

  • 1 tojás
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tejfölt egy kicsit felmelegítjük, de éppen csak langyosra. Belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne, hogy ne maradjanak darabok.
A tejfölös-élesztős keveréket a liszthez adjuk, majd a többi hozzávalóval és a tepertővel együtt a dagasztógép segítségével lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és vékony, téglalap alakúra kinyújtjuk. Lekenjük az olvasztott zsírfelével, megszórjuk a reszelt sajttal és dupla ráhajtással összehajtogatjuk.
30 perc pihenés következik, majd megismételjük a nyújtást, kenést, sajttal megszórást és a hajtogatást.

30 percet pihentetjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük tojással, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére