Főoldal / Desszertek / Budapest szelet

Budapest szelet

 Budapest szelet

Budapest szelet

Hozzávalók:

A kakaós lapokhoz:

  • 38 dkg finom liszt
  • 8 dkg sertés zsír
  • 8 dkg porcukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1,5 ek. kakaó holland
  • 50 ml tejszín
  • 1 db tojás

A piskótához:

  • 6 db tojás
  • 6 ek. kristálycukor
  • 6 ek. finom liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 6 ek. gríz
  • 10 g vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg porcukor
  • 1 ek. rum

A csokimázhoz:

  • 20 dkg fehér csoki
  • 4 dkg keserű csoki
  • 1 ek. étolaj
  • 1 ek. vaj

A lapok lekenéséhez:

  • baracklekvár
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először elkészítem a gyúrt tésztát, mert ez állhat tovább. A lisztet átszitálom, hozzáadom a sót, a sütőport, a zsírt, a szódabikarbónát, a porcukrot, és összemorzsoljuk. Majd hozzáadom a tojást, a kakaót és lassan hozzáöntöm a tejszínt majd összegyúrom, és kidolgozom alaposan a tésztát. Végül szétosztom 2 részre, és hagyom pihenni, még elkészítem a tejbegrízt.

A tejben elkeverem a grízt, hozzáadom a vaníliát is és megfőzöm. Majd hideg vízbe rakom egy tálba, hogy gyorsabban hűljön ki. Addig a vajat porcukorral kihabosítom, és kanalanként hozzá keverem a kihűlt grízt is. Hozzáadom a rumot és két részre osztom a krémet. Hűtőbe rakom 3 órára.

Egyenesen a sütőpapíron kinyújtom a tésztát és megszurkálom villával. Egymásra halmozom a kinyújtott tésztát sütésig. Majd elkészítem a piskóta lapot.
A tojást cukorral kihabosítom, hozzá szitálom a lisztet, amiben előtte elkevertem a szódabikarbónát és a sütőport.

Majd a tésztát beleöntöm a sütőpapírral bélelt tepsibe 27×37 cm és elsimítom. A sütőt 180 fokra előmelegítem és 10perc alatt megsütöm a piskótát. Rácson hagyom hűlni.

Berakom a sütőbe a kakaós lapokat is, ezeket 6-6 percig sütöm,majd hagyom őket a sütőpapírral együtt hűlni a rácson.

Összeállítom a süteményt. Alulra teszem az első kakaós lapot, megkenem lekvárral és rákenem a fele grízes krémet.

A krémre rárakom a piskóta lapot, megkenem forró lekvárral, majd a krém másik felét rásimítom. Befedem az utolsó kakaós lappal.
Rárakok egy tepsit vagy tálcát és 4 kg cukrot, majd hűtőbe tartom reggelig.

Másnap elkészítem a csoki öntetet, ráöntöm a sütire, és ismét berakom a hűtőbe.

Mikor megdermedt, forró késsel szeletelem.
Jó étvágyat kívánok hozzá.

Izabela Ráczová (67 Recept)

Nagyon szeretek főzni, sütni,és befőzni. Ismerem a konyha titkait, örömét és a csalódásait is. Nagyon szeretek új recepteket készíteni.


Szólj hozzá!

A lap tetejére