Ezt se hagyd ki!
Főoldal / Levesek / Céklaleves fetasajttal

Céklaleves fetasajttal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Céklaleves fetasajttal

Céklaleves fetasajttal

Hozzávalók:

  • 280 g tisztított, sült cékla
  • 130 g friss paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 250 ml zöldségalaplé (jó a kockából készült is)
  • 190 g napon szárított paradicsomból készült püré
  • 4 evőkanál fetasajt (opcionális)
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A céklákat mossuk meg, levelüket, szárukat vágjuk le. A zsenge levélkéket tegyük félre levesbetétnek. A céklákat locsoljuk meg olíva olajjal, majd sózzuk meg mindegyiket és csomagoljuk alufóliába. Tegyük be, légkeveréses módba kapcsolt sütőbe 180 fokra és süssük, amíg meg nem puhulnak. Ez nem rövid folyamat, de ha apróbb céklákat sütünk gyorsabban megvan. Ha megpuhultak hámozzuk meg őket. Vágjuk nagyobb darabokra (úgyis leturmixoljuk az egészet, szóval csak úgy nagyjából).
Amíg sülnek a céklák hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk apró kockákra. Pucoljuk meg a fokhagymát is és nyomjuk át fokhagymaprésen. Készítsük elő a kimért levest és bontsuk fel a paradicsom konzervet. Mossuk meg és vágjuk kockákra a paradicsomot.

Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát, ha már üveges, adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagymát ne pirítsuk sokáig, hiszen ha megég, keserű lesz!

Öntsük fel a levessel és adjuk hozzá a céklát, a konzerv paradicsomot illetve a friss paradicsomot. Főzzük addig, amíg a paradicsomok szét nem főnek, majd turmixoljuk le az egészet (én botmixert használok). Csomómentes, egynemű levest kell kapnunk. Ekkor kóstoljuk és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá egy kis vizet. Forraljuk össze az egészet.

Tálaláskor (lehet hidegen illetve melegen is kínálni) adjunk mellé fetasajtot, a céklalevelet, illetve frissen reszelt céklát is.

Tipp / megjegyzés:
Ez a leves táplál, feltölt, felmelegít. Előételnek, levesnek egyaránt kiváló, de ha az ember eszik mellé pirítóst is, akkor bőven elég főételnek is.

Értékeld a receptet

Topánka Vera (90 Recept)

A Nuts 'n' Roll blog szerzője vagyok. Szeretek sütni-főzni. A blogomon további ínycsiklandó recepteket találtok. http://nutsnroll.blogspot.co.uk/


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére