Diós csokoládétorta
Hozzávalók:(22 cm-es tortaformához) A tésztához:
A csokoládékrémhez:
A csokoládé ganachehoz:
|
|
Elkészítés:
(Én külön-külön kevertem ki a három tésztát, majd sütöttem meg a lapokat. Így szép egyforma lett a tészta, és nem kellett attól tartanom, hogy vastag lesz, és nem sül majd át rendesen.)
Először gőzfürdő fölött olvasszunk fel 6 dkg étcsokoládét, majd hagyjuk visszahűlni mielőtt a cukros-tojáshoz csorgatnánk.
Tegyünk a keverőtálba 6 dkg porcukrot, 1 cs vaníliás cukrot, 2 egész tojást, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a visszahűtött, olvasztott csokoládét, és keverjük tovább 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze a masszát. Egy 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem) A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A másik két tésztalapot is hasonlóképpen keverjük, majd süssük meg. Természetesen egyszerre is kikeverhetjük a tésztát, majd egy 26 cm-es tortaformában süssük meg. A megsült tésztát hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk fel három egyforma tortalappá.
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, és keverjük habosra. Ezután egyesével keverjük hozzá a tojássárgákat, majd a rumot is. Végül adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára a krémet. Ezután 2-3 evőkanálnyit tegyünk félre, majd a maradék krémmel töltsük meg a lapokat.
Az egyik tésztalapot helyezzük tálcára, majd egyenletesen kenjük meg a krém felével. Ezután helyezzük rá a második tésztalapot, tenyérrel egy kicsit nyomjuk le, majd kenjük rá a maradék krémet. Végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, tenyérrel kicsit nyomjuk le, majd vékonyan kenjük le a félretett krémmel. Ezután tegyük be a tortát a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Egy tálba tördeljük bele a csokoládét, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, majd kevergetve hűtsük ki. Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csorgassuk rá a visszahűtött csokoládékrémet.
Tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején.