Főoldal / Kelt tészták / Kakaós-vaníliás leopárd kalács

Kakaós-vaníliás leopárd kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kakaós-vaníliás leopárd kalács

Kakaós-vaníliás leopárd kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej (langyos)
  • 1 cs. szárított élesztőpor
  • 4 ek. kristálycukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 db tojás + 1 tojássárgája
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 kiskanál só

A kakaós tésztához:

  • 1+2 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1-2 ek. tej (langyos)

A lekenéshez:

  • 1 db tojás (felvert)
Elkészítési idő:45 percFogyókúrás:nem
Költség:0-500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

(gyümölcskenyér sütőforma mérete: 10cm x 26cm)

A tészta hozzávalóit (kivéve a kakaós tésztáét) egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet). Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk, és kettő egyforma kisebb. A fehér tészta gombócot letakarjuk és félre tesszük pihenni. Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek. kakaóport és 1 ek. tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félre tesszük pihenni. A másik kisebb gombóc tésztához 2 ek. kakaóport és 2 ek. tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd ezt is letakarjuk és szintén félre tesszük pihenni. Kb. 40 percig pihentetjük a tésztákat.
(Van egy nagy fehér gombóc tésztánk, és egy kisebb világosbarna, és egy másik kisebb sötétbarna)

Pihentetés után mindegyik tészta gombócot 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amit kis gombócoknak formázunk.

Először a világosabb kakaós gombócot henger alakúra kisodorjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a sötétebb kakaós gombócot hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a fehér gombócot is kinyújtjuk hosszúkás, ovális alakúra (ez is olyan hosszú legyen, amilyen hosszú a sütőformánk).

A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális alakú tésztába ( a sötétbarna tészta széleit nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, így a tészta széle összeragad), ezt pedig tekerjük bele a fehér ovális kinyújtott tésztába ( a fehér tészta széleit nedvesítsük meg a vizes ujjunkkal, így a tészta széle összeragad). Az összes tésztával így járunk el.

Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a 8 db rudakat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét.

170-180 fokon kb. 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróba!
Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is.

Kakaós-vaníliás leopárd kalács 5.00/5 (1 értékelés)

Tündi konyha (104 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére