Főoldal / Desszertek / Könnyed szalagos fánk

Könnyed szalagos fánk

Könnyed szalagos fánk

Könnyed szalagos fánk

Hozzávalók:

(15-18 darabhoz)

  • 30 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • 3 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 tojás sárgája
  • 2 cl sütőlikőr (vagy rum)
  • 2,5 dl tej
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 7 dl olaj

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • baracklekvár
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 2 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Kb. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukor felét és kettő evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy felfusson.

A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a felfutott kovászt, a likőrt (vagy rumot), a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel addig dagasztjuk amíg hólyagos nem lesz.

A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.

Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.

Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-4 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 3 percig majd megfordítjuk és ekkor már a fedő nélkül pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla.

Porcukorral meghintve, lekvárral kínáljuk.

A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek és puhák lesznek.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére