Töpörtyűs juhtúrós hajtogatott pogácsa
Hozzávalók:A tésztához:
A töpörtyű krémhez:
|
|
Elkészítés:
A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá lisztet. Meleg helyen kb. 1 órát hagyjuk kelni.
A darált töpörtyűt elkeverjük a juhtúróval és pici borssal. (elég sós volt, így nem kellett hozzá plusz só)
A megkelt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk és megkenjük a töpörtyűs krém felével, majd a leveles tésztához hasonlóan összehajtogatjuk. Letakarva, fél órát kelni hagyjuk. Újra kinyújtjuk, megkenjük a krém másik felével és újra hajtogatjuk. Megint fél órát kelesztjük.
Ezután kb. 1-1,5 cm magasra kinyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, és a tetejüket felvert tojással lekenjük. De csak óvatosan, hogy ne csurogjon le az oldalára. Még 20 percig pihentetjük, addig előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
Majd légkeverésen 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Isteni finom lett, gyorsan elfogyott.