Főoldal / Desszertek / Mákos diós guba sütemény

Mákos diós guba sütemény

Mákos diós guba sütemény

Mákos diós guba sütemény

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 3 tojás
  • 1 nagy evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpör
  • fél kanál olaj
  • 1 evőkanál cukor

A mákos gubához:

  • 7 db vajas kifli
  • 1 l tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor (nyírfacukor)
  • 15 dkg darált mák
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 10 dkg mazsola (elhagyható)

A diós gubához:

  • 7 db vajas kifli
  • 1 l tej
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor (nyírfacukor)
  • 15 dkg dió
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy 2 tk vaníliaesszencia)
  • 8 dkg cukor (vagy fruktóz)
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj

A tetejére:

  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor (vagy por nyírfacukor)
  • 1 csomag zselatinfix
  • egy kevés mák
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először elkészítjük a mákos gubát. A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük, majd lassú tűzön kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük. Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.

A diós gubát ugyan úgy készítjük el mint a mákos gubát.

Piskótát készítünk a szokásos módon, és egy  30x20cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és megsütjük.
Egy sütőpapírral bélelt 30x20cm-es tepsibe felváltva belenyomkodjuk a mákos és a diós masszát. Majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A piskótát megkenjük vajjal(vagy kevés lekvárral) és ráhelyezzük a megsült gubánkat.

A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet. Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd belekeverjük a puha vajat. Ezt a krémet simítjuk a kihűlt mákos diós guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.

A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel (vagy habfixszel), és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a sütemény tetejére. Díszítésnek megszórjuk mákkal (vagy dióval).


Szólj hozzá!

A lap tetejére