Főoldal / Desszertek / Karácsonyi stollen

Karácsonyi stollen

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Karácsonyi stollen

Karácsonyi stollen

Hozzávalók:

  • 5 dkg hámozott mandula
  • 5 dkg dió
  • 30 dkg mazsola (többféle)
  • 15 dkg kandírozott narancshéj
  • 1 citrom
  • 1 rúd vanília
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg barna cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 kávéskanál só
  • 1 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 kiskanál mézes fűszer

A tetejére:

  • 8 dkg olvasztott vaj
  • porcukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt a tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a többi cukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát, a sót, a fűszert, a tojást és az olvasztott vajat. Ezeket jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény a tészta. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb.40*30 cm nagyságúra nyújtjuk. A mazsolát, a narancshéjat és a durvára darált mandulát és diót összekeverjük, majd a tésztára szórjuk. (A mazsolát előtte be lehet áztatni rumba, én ezt most kihagytam.) A tésztát föltekerjük, és ovális rudat formálunk belőle. A szélet lenyomkodjuk úgy, hogy a közepe magasabb maradjon.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha megkelt, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk.

Amikor kész, még melegen megkenjük az olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk porcukorral. Ha kihűlt fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük egy-két hétre, hogy az íze összeérjen.

Tipp / megjegyzés:
Az ünnep lényege pontosan az, hogy át tudjuk venni azt a csodás, nyugodt, békés hangulatot, amiről maga a karácsony szól.
Ez egy olyan recept, amely akár már jó néhány héttel karácsony előtt elkészíthető és az íze pontosan úgy lesz az igazi, ha akár heteket is állni hagyjuk a kamrában. Persze megkóstolni, rájárni néha ér, de tényleg csak módjával…:)

lelekkonyha.blogspot.hu

Karácsonyi stollen 5.00/5 (1 értékelés)

Lélekkonyha (177 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére