Mogyorós kosárkák
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg finomliszt
- 4 dkg porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 5,5 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 1 tojás
- 4 dkg darált mogyoró
- 1 evőkanál liszt
- meggylekvár
A díszítéshez:
- 4 dkg fehér csokoládé
- cukrozott tört mogyoró
|
Elkészítési idő: |
1 óra |
Fogyókúrás: |
nem |
Költség: |
1000-1500 FT |
Vegetáriánus: |
igen |
Adagok: |
6 főre |
Gluténmentes: |
nem |
Nehézség: |
Egyszerű |
Laktózmentes: |
nem |
|
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. A lisztet, a cukrot és a kockára vágott vajat robotgépbe töltjük és pár másodperc alatt morzsás állagúra keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a tojás sárgáját, majd összeállítjuk a tésztát. Ha nem állna össze, akkor egy kis hideg vizet adunk hozzá. Folpackba csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük kb. 30 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket. A puha vajat és a cukrot habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást és tovább keverjük. A végén hozzáadjuk a mogyorót és a lisztet.
Kivesszük a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Köröket szaggatunk belőle, amelyet szilikon muffinformába teszünk. Ha nem szilikon a muffinforma, akkor érdemes egy kicsit kivajazni.
Minden tésztára teszünk egy kiskanál lekvárt, majd arra a mogyorós töltelékből.
160 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, ez kb. 10-15 perc. Kivesszük a formából a kosárkákat és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, a csokoládét megolvasztjuk és rácsorgatjuk a kosarak tetejére, majd a cukrozott mogyoróval díszítjük.
lelekkonyha.blogspot.hu
Lélekkonyha (187 Recept)Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...