Főoldal / Desszertek / Profiterol

Profiterol

 Profiterol

Profiterol

Hozzávalók:

kb. 35 darabhoz:

Az égetett tésztához:

  • 100 g víz
  • 100 g vaj
  • fél tk. porcukor
  • fél tk. só
  • 100 g liszt
  • kb. 2,5 tojás

A töltelékhez:

  • 1 tasak vanília puding
  • 500 ml tej
  • 3 ek. cukor

A csokoládészószhoz:

  • 150 g étcsokoládé
  • 250 ml habtejszín
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az égetett tésztához a vizet, a vajat, a porcukrot és a sót egy lábasban feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk. Ekkor belekeverjük a lisztet, majd kb. 1-2 percig kevergetjük a tésztát: akkor jó, amikor elválik az edény falától. Ez gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, amikor belekeverjük a lisztet: a tészta szépen összeáll. Egy percig tovább kevergetjük, majd levesszük a tűzhelyről. Pár percig hűlni hagyjuk: nem szabad a forró tésztához hozzáadni a tojásokat, mert rögtön megsülnének.

A pár perces hűtés után beledolgozzuk a tojásokat a tésztába. Nagyon lényeges, hogy a tojásokat egyenként dolgozzuk bele, és mindig akkor adjuk csak hozzá a következő tojást, amikor az előzőt már tökéletesen felvette a tészta. A tojások hozzáadásánál figyeljük a tészta állagát: a tésztának pont habzsákkal adagolható állagúnak kell lennie. Tehát legyen már könnyen keverhető, de ne túl folyós, mert különben nagyon szétterülnek a fánkok, és laposak lesznek. (Én ezt az állagot két és fél tojás hozzáadása után értem el – a harmadik tojást felvertem, de csak a felét adtam hozzá.)

A tésztát habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi halmokat nyomunk belőle. A tésztahalmok között 3-4 cm távolságot kell tartani, mert sokat fognak nőni sütés közben.

A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük 15 percig, majd 150°C-ra csökkentjük a sütési hőfokot, és így sütjük még 10 percig. Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert különben összeesnek a szépen megnőtt fánkok. Úgy ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e a fánkok, hogy megkocogtatjuk az aljukat, ha kongó hangot hallunk, akkor készen vannak.

A pudingot elkészítjük az előírás szerint majd hagyjuk kicsit hűlni.

A vaníliapudingot sima csöves habzsákba adagoljuk, a habzsák csövét az egyik tésztapuffancsba szúrjuk, és megtöltjük a krémmel az üreges belsejét. Ugyanígy töltjük meg a többi tésztapuffancsot is.

A csokiszószhoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra tört étcsokoládét is, és egyneművé keverjük. A vaníliakrémmel töltött puffancsokat csokiszósszal nyakon öntve tálaljuk.

Mentés

Szandra (37 Recept)

Szandra vagyok, a www.cookingwithfantasy.com bloggere. Saját blogomon igyekszem minél gyakrabban izgalmas történetekkel, és fantáziadús receptekkel szolgálni Neked. :)


Szólj hozzá!

A lap tetejére