Főoldal / Desszertek / Édesburgonyával készült teljes kiőrlésű fánk

Édesburgonyával készült teljes kiőrlésű fánk

Édesburgonyával készült teljes kiőrlésű fánk

Édesburgonyával készült teljes kiörlésű fánk

Hozzávalók:

  • 20 dkg tönköly fehér liszt
  • 17 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 6-8 ek alakor liszt
  • 20 dkg főtt passzírozott édesburgonya (batáta)
  • 5 dkg Xilit
  • 14 dkg natúr joghurt
  • csipet só
  • 1 db egész tojás
  • 1 citrom héja
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 4,5 dkg kókuszolaj vagy napraforgó olaj
  • 1,5 dkg élesztő
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: igen
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az alakor liszt és az olaj kivételével dagasztóba tesszük a hozzávalókat. (az élesztőt csak belemorzsoljuk) Folyamatos dagasztás mellett belecsorgatjuk az olajat, majd a 6 kanál alakor lisztet is beletesszük, amivel tovább dagasztja a gép.

Ha szükséges , akkor további alakor lisztet adunk hozzá.

Ha a tészta összeállt letakarva 1 órát kelesztjük.(én nem tettem langyos helyre, mert nem akartam gyorsítani a teljes kiőrlésű liszt kelesztését).
Ha megkelt, még egyszer átdagasztjuk a géppel és ismét letakarva 1 órát kelesztjük. Nagyon szépen feljön a tészta.

Bőven lisztezett felületre borítjuk a tetejét csak annyira lisztezzük meg, hogy a sodrófa ne ragadjon bele, és lágy/laza mozdulattal bő ujjnyi vastagra lapítjuk a tésztát.

Kiszaggatjuk, és a közepükbe fakanál nyelével lyukat nyomunk.

Felforrósított olajban, úgy sütjük ki, hogy ami a deszkán alul volt (lisztezett) kerül az olajban felülre.
Sütése mindkét oldalnak kb 3-4 perc, de vigyázni kell nehogy nagyon megégjen és arra is, nehogy sületlen maradjon.

Azt, hogy átsült -e ellenőrizhetjük úgy, hogy fogpiszkálót szúrunk bele, és ha nem ragad akkor kész.

Darált Xilittel megszórva, cukormentes lekvárral kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Természetesen nem cukormentes változatban is elkészíthető.

Hajdula (64 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére