Szedres joghurtos túrókrémtorta
Hozzávalók:A tortalaphoz:
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Elkészítjük a piskótát. Külön-külön keverjük ki és sütjük meg a lapokat.
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 10-12 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Így készítsük el mind a kettőt.
Amíg a tortalap sül/hűl, készítsük el a krémet.
A szedret 1-2 evőkanál cukorral és kevés vízzel (3-4 ek.) tegyük fel melegedni, hogy a szemek kicsit összeessenek és levet engedjen. Adjunk hozzá egy kávéskanál zselatinport és kevergessük amíg feloldódik. Húzzuk félre a tűzről, míg összekeverjük a krémet.
A krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját és levét valamint a joghurtot tegyük egy tálba és keverjük össze.
Az 1 dl vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, forgassuk a túrós krémbe.
Az egyik kihűlt piskótalapot helyezzük vissza a kapcsos tortaformába, majd simítsuk rá a túrókrém felét. Oszlassuk el rajta a szedres szószban lévő szeder szemeket és kicsit nyomjuk bele a krémbe. (a visszamaradt szedres szószt hagyjuk a lábosban)
Fedjük be a második lappal, majd simítsuk rá a maradék túrókrémet. Csurgassuk a tetejére a szép lilás szedres szószt és egy kanállal óvatosan keverjük lilásra vagy márványosra. Tegyük a hűtőbe 2-3 órára vagy egy egész éjszakára.
Tálalás előtt friss szeder és áfonya szemekkel, menta vagy citromfű levelekkel díszítjük.