Vörösboros fekete szedres sütemény
Hozzávalók:A piskótához:
A szedres töltelékhez:
A túrós töltelékhez:
A szeder zseléhez:
|
|
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjét egy keverőtálba öntjük, és a csipet sóval, a vaníliás cukorral, valamint a citromlével kemény habbá felverjük, majd apránként beledolgozzuk a cukrot is.
Ezután egyesével belekeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 perc után visszavesszük a hőfokot kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
Ha kihűlt a piskóta, lapjában kettévágjuk.
A fekete szedret összetörjük, majd alaposan kikeverjük a cukorral és a vörösborral.
A puha margarint kihabosítjuk a porcukorral, majd apránként beledolgozzuk a túrót is, és krémesre keverjük.
Elkészítjük a zselét. A vaníliás pudingokat csomómentesre keverjük a cukorral és egy kevés szörppel, majd a megmaradt szörppel összekeverjük és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük.
Az egyik piskótalapot megkenjük a vörösboros szeder krémmel majd rásimítjuk a túrós töltelék felét. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. (célszerű a fagyasztóba tenni, hogy gyorsabban végezzünk.) Majd kivesszük, rásimítjuk a lila zselé felét és ismét 10 percre hidegre tesszük.
Ha a zselé megkötött rásimítjuk a maradék szedres majd túrós tölteléket, rátesszük a második piskótalapot, és bevonjuk a megmaradt lila zselével. Hűtőbe tesszük, hogy szépen megdermedjen.
Kockákra vágva kínáljuk.