Főoldal / Desszertek / Citromos pite

Citromos pite

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Citromos pite

Citromos pite

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 3,5 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 12, 5 dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 hideg evőkanál tej/víz

A krémhez:

  • 5-6 közepes méretű citrom
  • 4 tojás
  • 4 tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • 1, 5 dl zsíros tejszín
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A tésztához a vajat a liszttel, sóval, porcukorral morzsásra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és annyi folyadékot, hogy gyúrható tésztát kapjunk. Cipóvá formázzuk és fokpackba csomagolva félórára hűtőbe tesszük.

A krémhez lereszeljük a 3 citrom héját. Kifacsarjuk az összes citrom levét, kb. 1,7-2 dl-nek kell lennie.
Egy keverőtálban elkeverjük a tojásokat és tojássárgákat a cukorral. Fokozatosan hozzákeverjük a citromlét, a citromhéjat és 10 percig állni hagyjuk.
Újra megkeverjük és megint állni hagyjuk 10 percig.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

A tésztát kinyújtjuk vagy egyszerűen kézzel szétlapogatjuk a piteformában. Legyen kb. 2-3 cm-es pereme. Villával megszurkáljuk, majd sütőpapírt és nehezéket (babot, lencsét) helyezünk rá. Betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük így, majd a nehezéket eltávolítva még 10 percig.

A krémet elkeverjük a tejszínnel. (le lehet szűrni ha darabos lenne, én nem tettem).
A félig sült pitébe öntjük a krémet és kb. 35 percig sütjük. A krém megszilárdul, pudingszerű állaga lesz közben.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Kedvcsináló:
Mióta elolvastam Aimee Bender A citromtorta különös szomorúsága című könyvét, ott motoszkál bennem, hogy citromtortát kell sütnöm. Nem vágytam a könyvbeli citromtorta által kiváltott titkos képességekre, pszichológusként épp elég rejtett érzelemmel találkozom, de ez a desszert nem hagyott nyugodni.
A neten annyi a recept, mint égen a csillag, melyiket válasszam, melyik lesz az enyém? Végül találtam egy River Cottage receptet és mivel ezt a műsort (és az egész koncepciót) szeretem, hát emellett döntöttem. Finomnak nézett ki, de a valóság minden képzeletemet felülmúlta! Nem az a típusú desszert, amiből többet és többet ennénk, hanem amelyet lassabban és lassabban fogyasztunk, hogy átélhessünk minden ízmolekulát.
Az utolsó két szelet a könyvtárban landolt, könyvtáros barátnőim is szerették, ha jól értelmezem az „áááááááá”, „nem kapok levegőt”, „nem jutok szóhoz” üzeneteket.

Válaszok lehetséges kérdésekre:
1. Igen, ilyen sok citrom kell hozzá. Ezért érdemes bio citromot használni. A Lidl-ben kapható. Az utóbbi hetekben olcsóbb, mint a “normál” citrom.
2. Igen, ilyen sok tojás kell hozzá. A megmaradt tojásfehérjéből készíthetünk pavlovát, habcsókot, macaront.
3. Fogalmam sincs miért kell állni hagyni a krémet.

A saját blogon:

http://tetovainyenc.blogspot.ro/2015/07/citromos-pite.html

Értékeld a receptet

tetovainyenc (1 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére