Főoldal / Desszertek / Citromos szelet Eta módra

Citromos szelet Eta módra

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Citromos szelet Eta módra

Citromos szelet Eta módra

Hozzávalók:

(30x40cm-es tepsihez)

A lapokhoz:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 17 dkg liszt
  • 4 ek. víz
  • 6 g sütőpor

A citromos krémhez:

  • 3 cs. vaníliás vagy tejszínes pudingpor
  • (vagy 12 dkg kukorica keményítő)
  • 7 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 30 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 citrom leve

A lapok közé:

  • baracklekvár vagy eper lekvár

A cukormázhoz:

  • 40 dkg  porcukor
  • 5-6 ek. forró víz
  • 2 ek. olvasztott, zsíros margarin
  • 1 citrom leve
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1500-2000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:10 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Tojásokat szét választjuk. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet. (így szoktam csinálni mert akkor a kézi mixert nem kell elmosni ha először kevered a fehérjét majd a sárgáját )

A sárgájába beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjehabot.

A masszát elosztjuk a tepsikbe és 180 fokra előmelegített sütőben 8-9 perc alatt megsütjük. Még langyosan levesszük a lapokról a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni.

5 deci vizet a cukorral feltesszük egy edénybe a tűzhelyre. A tojásokat alaposan felverjük, hozzáadjuk  a pudingokat és a vizet és simára kikeverjük.A cukros vízhez adjuk és sűrű krémmé főzzük. Kevergetve kihűtjük, így nem bőrösödik be a teteje.

A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk, majd apránként hozzáadjuk a citromos krémet. A citrom reszelt héjával és levével ízesítjük.

Összeállítás:
Alulra lap kerül amit, amit megkenünk lekvárral vagy dzsemmel. Ez lehet sárgabarack, eper, málna, ribizli…

Erre kerül a második lap, melyre rásimítjuk az összes citromkrémet.  Erre ismét lap kerül amit megkenünk dzsemmel és befedjük az utolsó lappal. Betesszük a hűtőbe dermedni pár órára vagy egy egész éjszakára.

Elkészítjük a mázat a sütemény tetejére:
Egy kézimixer segítségével kikeverjük a máz összes hozzávalóját és rásimítjuk a sütemény tetejére. Újra hűtőbe tesszük, hogy szépen tudjuk majd szeletelni.
Ha netán valaki soknak találja a cukrot vagy hogy túl édesnek akkor cukormáz helyett kenje a krém egy részét a sütemény tetejére és vonja be olvasztott étcsokoládéval.

 

Citromos szelet Eta módra 5.00/5 (1 értékelés)

Eta (27 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére