Főoldal / Desszertek / Karácsonyi csokoládés szelet áfonyával

Karácsonyi csokoládés szelet áfonyával

 Karácsonyi csokoládés szelet áfonyával

Karácsonyi csokoládés szelet áfonyával

Hozzávalók:

A tésztához 4x:

  • 4 db tojás
  • 4 ek. kristálycukor
  • 4 ek. rétesliszt
  • 1 ek. konyak
  • 2 ek. holland kakaó
  • 1 tk. sütőpor
  • késhegynyi szódabikarbóna

A krémhez:

  • 800 ml tej
  • 9 ek. gríz (búzadara)
  • 100 g porcukor
  • 250 g vaj
  • 100 g étcsoki
  • 2 ek. konyak

Az áfonyás réteghez:

  • 350 ml áfonya kompót
  • 300 ml áfonya lekvár
  • 40 gr vanília pudingpor
  • 100 ml víz

A csokimázhoz:

  • 200 g fehér csoki
  • 1 kocka keserű csoki
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tojást cukorral és a konyakkal kihabosítjuk. A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaót összevegyítjük és hozzászitáljuk a tojásos alaphoz majd óvatosan beleforgatjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát beleöntjük, elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. A többi lapot is így készítjük el.

A megsült lapokat rácson hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a krémet.
A tejben elkeverjük a grízt és sűrű pépet főzünk belőle, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládét és hozzákanalazzuk a kihűlt grízt is. Végül konyakkal ízesítjük és kihabosítjuk.
A krémet összesen három: 2 egyforma és egy kisebb részre osztjuk. A kisebb részt a díszítéshez tesszük el.

Az befőtt áfonyát leszűrjük.

Az áfonya lekvárt és a áfonya kompótot egy edénybe rakjuk és felforrósítjuk. Amikor kezd forrni, hozzáadjuk a vízben csomómentesre kevert pudingot és besűrítjük.

Az első lapot tálcára helyezzük, megkenjük forró baracklekvárral, majd lekvárra rákenjük a csokoládés krém első felét. Befedjük a második lappal, majd erre a lapra simítjuk a még forró áfonyás réteget.

Azonnal befedjük a harmadik lappal amit megkenünk baracklekvárral és rásimítjuk a második adag csokoládés krémet. Rátesszük az utolsó lapot majd a hűtőbe tesszük legalább 3 órára.

Mikor megdermed, lenyomatjuk 3 kg cukorral és a hűtőben hagyjuk másnapig.
Másnap elkészítjük a fehércsokoládét és az egy kocka étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és rásimítjuk a felső lap tetejére.

Forró vizes késsel szeleteljük, és díszítjük az eltett krémmel.
Jó étvágyat kívánok hozzá.

Izabela Ráczová (67 Recept)

Nagyon szeretek főzni, sütni,és befőzni. Ismerem a konyha titkait, örömét és a csalódásait is. Nagyon szeretek új recepteket készíteni.


Szólj hozzá!

A lap tetejére