Csíkos keksz

Csíkos keksz

Csíkos keksz

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 375 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 1 tojás
  • 180 g vaj
  • 1 kanál kakaópor
  • vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 100 g aszalt áfonya vagy más aszalt gyümölcs
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g darált törökmogyoró
  • 1 tojás
  • fél teáskanál őrölt kardamom
  • vaníliakivonat
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A lisztet és a porcukrot egy edénybe szitáljuk és hozzáadjuk a kockára vágott vajat, majd összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, a vaníliát és egynemű tésztává gyúrjuk.

Két részre osztjuk tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. A világos és a sötét tésztát egyenként 10*20 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egymásra helyezzük és együtt 20*40 cm-es lappá nyújtjuk.

Elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát és a csokit robotgéppel durvára daráljuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót.

A tölteléket a kinyújtott tésztára simítjuk és a hosszabbik felénél kezdve feltekerjük. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.

Kivesszük a tésztát és fél cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a korongokat, és ha szükséges egy kicsit lelapítjuk és kerekre formázzuk. 180fokraelőmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Tipp / megjegyzés:
Az alábbi keksz több egy sima sütinél, hiszen becsomagolva, akár tökéletes gasztroajándék is lehet barátoknak, ismerősöknek.

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére