Főoldal / Kelt tészták / Szilvás csigatorta

Szilvás csigatorta

Szilvás csigatorta

Szilvás csigatorta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7,5 dkg vaj vagy margarin + a formához
  • 2 dl langyos tej
  • 1 tojás

A szilvás töltelékhez:

  • 25 dkg szilva
  • 8 dkg cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. étkezési keményítő
  • 2-3 ek. víz

A locsoláshoz:

  • 4-5ek tej
  • 1 cs. vaníliás cukor

A tálaláshoz: (opcionális)

  • porcukor
  • vaníliasodó
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A liszthez keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom reszelt héját. A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a langyos tejet és pár percig pihentetjük, hogy az élesztő beinduljon.

A vajat/margarint felolvasztjuk, majd a tojással együtt a liszthez adjuk. A robotgép dagasztóbetétjével simára-fényesre kidolgozzuk, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.

A szilvát kimagozzuk, és apró kockákra felvágjuk. A cukorral, a fahéjjal együtt feltesszük melegedni, hogy kicsit összeessen és levet engedjen. A keményítőt kikeverjük egy kis vízzel, majd a szilvához adjuk és besűrítjük vele a szilva levét. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket és feltekerjük mint a bejglit.

Kb. 4 centiméteres csigákat vágunk belőle, majd vágott felükkel lefelé kivajazott piteformába vagy tortaformába sorakoztatjuk őket, kicsi helyet hagyva köztük, mert még kelni fognak.
20 percet pihentetjük, amíg a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

45-60 percig sütjük. ,A sütés vége előtt 15 perccel óvatosan megkenjük/meglocsoljuk a csigák tetejét a vaníliáscukros tejjel és készre sütjük.
Ízlés szerint porcukorral megszórva és vanília sodóval kínáljuk.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére