Egyszerű almatorta
Hozzávalók:
A “Kültakaró”-hoz:
A “Nedves rész”-hez:
A “Száraz rész”-hez:
|
|
Elkészítés:
A sütőt 225 fokra bekapcsoljuk, mire elkészülünk a sütivel, épp forró lesz.
Egy tortaformát egyenletesen kikenjük kevés vajjal, beleszórjuk a kristálycukrot úgy, hogy mindenütt befedje a forma alját és oldalát is.(mintha kiliszteznénk sütés előtt)
Az almákat kettévágjuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük. Körkörösen kirakjuk vele a tortaforma alját úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek.
A lisztet és a sütőport összekeverjük.
A nedves részhez valókat elkeverjük úgy, hogy először a puha vajat és a cukrot egy kézi habverővel elegyítjük, hozzáadjuk a tojást, tovább kavarjuk, aztán a kefirt és a fűszereket is beleöntjük, azzal simára kikeverjük. (Ha olajjal készül, akkor azt a végén csurgassuk bele.)
A kefires masszába belekeverjük a sütőporos lisztet. (Nem kell nagyon finomra keverni, csak úgy tessék-lássék módon is elég.)
A masszát ráöntjük a felszeletelt almákra. Én úgy szoktam eligazítani, hogy a közepe homorú legyen, így a sülés közbeni megemelkedéstől függetlenül egyenes marad majd a teteje, ami esetünkben a süti alja lesz, ezért praktikus, ha stabilan felfekszik majd a süteményes tálra.
Betesszük a forró sütőbe és 5 percig sütjük, azután levesszük kb. 160 fokra és még 20 perc, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha megsült, kiborítjuk egy süteményes tálra, és gyönyörködhetünk benne.
Tipp / megjegyzés:
Én régebben azt gondoltam, majd karamellizálódik a cukor sülés közben, de erről már letettem. Így is szép és nagyon finom. Tejszínhab, vaníliakrém, esetleg fagyi, bármi jó hozzá, amivel szívesen esszük. Nálunk ma vanília ízű puding volt.
Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/