Főoldal / Torták / Egyszerű almatorta

Egyszerű almatorta

Egyszerű almatorta

Egyszerű almatorta

Hozzávalók:

  • (egy 24 cm átmérőjű tortaformához)

A “Kültakaró”-hoz:

  • 2 db közepes alma
  • 2-3 evőkanálnyi kristálycukor
  • kevés vaj

A “Nedves rész”-hez:

  • 1 bögre kristálycukor
  • kevés vanília
  • 1 tojás
  • 1 pohár kefir
  • 5 dkg puha vaj (vagy 0,5 dl étolaj)
  • ízlés szerinti almához illő fűszerek (mi most kandírozott citromhéjat és kínai ötfűszert használtunk (máskor reszelt citromhéjat, mézeskalács fűszert, de csak fahéjjal is nagyon finom)

A “Száraz rész”-hez:

  • 2 bögre liszt
  • 6 g sütőpor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A sütőt 225 fokra bekapcsoljuk, mire elkészülünk a sütivel, épp forró lesz.

Egy tortaformát egyenletesen kikenjük kevés vajjal, beleszórjuk a kristálycukrot úgy, hogy mindenütt befedje a forma alját és oldalát is.(mintha kiliszteznénk sütés előtt)

Az almákat kettévágjuk, kiszedjük a magházát és felszeleteljük. Körkörösen kirakjuk vele a tortaforma alját úgy, hogy kissé fedjék egymást a szeletek.

A lisztet és a sütőport összekeverjük.

A nedves részhez valókat elkeverjük úgy, hogy először a puha vajat és a cukrot egy kézi habverővel elegyítjük, hozzáadjuk a tojást, tovább kavarjuk, aztán a kefirt és a fűszereket is beleöntjük, azzal simára kikeverjük. (Ha olajjal készül, akkor azt a végén csurgassuk bele.)

A kefires masszába belekeverjük a sütőporos lisztet. (Nem kell nagyon finomra keverni, csak úgy tessék-lássék módon is elég.)

A masszát ráöntjük a felszeletelt almákra. Én úgy szoktam eligazítani, hogy a közepe homorú legyen, így a sülés közbeni megemelkedéstől függetlenül egyenes marad majd a teteje, ami esetünkben a süti alja lesz, ezért praktikus, ha stabilan felfekszik majd a süteményes tálra.

Betesszük a forró sütőbe és 5 percig sütjük, azután levesszük kb. 160 fokra és még 20 perc, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Ha megsült, kiborítjuk egy süteményes tálra, és gyönyörködhetünk benne.

Tipp / megjegyzés:
Én régebben azt gondoltam, majd karamellizálódik a cukor sülés közben, de erről már letettem. Így is szép és nagyon finom. Tejszínhab, vaníliakrém, esetleg fagyi, bármi jó hozzá, amivel szívesen esszük. Nálunk ma vanília ízű puding volt.

Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/

Szólj hozzá!

A lap tetejére