Főoldal / Kelt tészták / Túrós koszorú

Túrós koszorú

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Túrós koszorú

Túrós koszoró

Hozzávalók:

Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:

  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája

Töltelék hozzávalói:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • reszelt citromhéj
  • othello szőlő
  • a lekenéshez 1 tojássárgája
Elkészítési idő: 1óra 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tojássárgáját keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, és a langyos tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd kanalazzuk rá a tojásos keverékre. Végül morzsoljuk a tetejére az élesztőt, és kezdjük el dagasztani. (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy minél könnyebb tésztát kapjak)
A dagasztás végeztével hagyjuk 30 percig a tésztát a gépben kelni.
(természetesen kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát, majd langyos helyen kelesszük 30 percig)

A túrót villával kicsit törjük össze, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport. (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is)

A tésztát kelesztés után, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 40 x 20 cm-es téglalap alakúra, majd kenjük rá a túrós tölteléket.
Ezután szórjuk meg ízlés szerint, leszemezett othello szőlővel.
Végül tekerjük fel mint a bejglit, és óvatosan helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt formába.

A formába helyezett tészta tetejét konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük 30 percig.
Amikor megkelt a tészta, a tetejét kenjük le a tojássárgájával.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én 150 fokon 40 percig sütöttem, és a sütési idő felénél sütőpapírral letakartam nehogy megégjen a teteje)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt a kalács tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel. A túrós koszorú tökéletes választás egy kiadós leves után.

Túrós koszorú 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (313 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére