Diós-fűszeres hókifli
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg rétesliszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- csipetnyi só
- 2 dl tejföl
A töltelékhez:
- 15 dkg dió
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt áfonya
- 1 kanál barna cukor
- 1 kiskanál karácsonyi keksz fűszer (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, szerecsendió,gyömbér)
- 1/2 kiskanál gyömbérpor
- 1 narancs héja és leve
- reszelt tonkabab (elhagyható)
- 1 kiskanál vaníliakivonat
A forgatáshoz:
|
Elkészítési idő: |
45 perc |
Fogyókúrás: |
nem |
Költség: |
1000-1500 FT |
Vegetáriánus: |
igen |
Adagok: |
8 főre |
Gluténmentes: |
nem |
Nehézség: |
Egyszerű |
Laktózmentes: |
nem |
|
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a vajt tegyük késes robotgépbe, majd keverjük morzsás állagúra.
Adjuk hozzá a sót és a tejfölt, majd újra kapcsoljuk be a gépet és keverjük, amíg összeáll egy gombóccá. Kézzel gyúrjuk még egy kicsit, majd osszuk ketté csomagoljuk folpackba és tegyük be a hűtőbe egy fél órára pihenni.
Közben készítsük el a tölteléket.
A diót daráljuk durvára, majd tegyük bele a többi hozzávalót és darájuk össze egy masszává. Kóstoljuk meg és ha szükséges még fűszerezzük.
A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra. 6 cm átmérőjű kerek kiszúróval vágjunk köröket a tésztából. Minden egyes körbe tegyünk egy kávéskanálnyi tölteléket, tekerjük fel és alakítsuk kifli formájúra.
Tegyük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig. Még melegen forgassuk meg a kifliket a fahéjas porcukorban.
Ha kihűlt, fogyasztásig csomagoljuk el pléhdobozba.
lelekkonyha.blogspot.hu
Lélekkonyha (187 Recept)Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...