Főoldal / Kelt tészták / Kakaós ostoros kalács

Kakaós ostoros kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kakaós ostoros kalács

Kakaós ostoros kalács

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • csipet só
  • 6 dkg kristálycukor
  • 3 tojássárgája
  • 3 ek.  étolaj
  • 5 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 20 dkg margarin
  • 3 cs. vaníliás cukor
  • 10-15 dkg porcukor
  • 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)

A lekenéshez:

  • 1 tojássárgája pici tejjel és csipet cukorral összekeverve
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A liszt közepébe egy kis mélyedést készítünk (fészket). 1 dl langyos tejbe teszünk egy mk. cukrot és jól összekeverjük, majd beleöntjük a liszt mélyedésébe és belemorzsoljuk az élesztőt. Lisztből szórunk egy keveset az élesztős tejbe és ujjunkkal kicsit összekeverjük. Így kapunk kovászt, amit letakarunk és kb. 5 percet várunk míg fel fut.

Miután a kovász felfutott, bele tesszük a csipetsót, a kristálycukrot, a 3 tojássárgát, az olajat, a vajat és a maradék tejjel jól összedolgozzuk egy lágy, könnyű tésztává.
Letakarva kb. 1 óráig kelesztjük, míg duplájára nem kel.

Utána jól átgyúrjuk egy lisztezett deszkán és 6 cipóra osztjuk, picit megint átgyúrjuk és konyharuhával letakarva, még 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a kakaós tölteléket: a puha margarint kikeverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral és a kakaóporral.

A cipókat egyenként kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk és mindegyiken egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük (mint a bejglit). Majd három-három tekercset összefonunk, így két testes ostoros kalácsot kapunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, mind a két kalácsot. (sütőpapírt tegyünk közéjük is, hogy sütés közben ne ragadjanak össze) .

Előmelegítjük a sütőt és 160 – 170 fokon kb. 40 percig sütjük.
Kb. mikor már majd nem teljesen megsült lekenjük a tésztát a tojássárgás-tejes-cukros egyveleggel és így sütjük tovább. ( Ha nagyon barnulna a teteje akkor tegyünk rá sütőpapírt, nehogy leégjen) .
Készre sütjük, majd a sütőből kivéve egy konyharuhával kb. 10 percig letakarjuk, hogy jól átpuhuljon a tészta.

Kakaós ostoros kalács 5.00/5 (1 értékelés)

Tündi konyha (107 Recept)


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére