Főoldal / Desszertek / Kakaós túrós mákos kocka

Kakaós túrós mákos kocka

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kakaós túrós mákos kocka

Kakaós túrós mákos kocka

Hozzávalók:

A barna alaphoz:

  • 25 dkg búzadara
  • 40 dkg joghurt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg dió-darálva
  • 3 ek kakaó
  • 4 ek olaj
  • 1/2 cs sütőpor

A mákos tekercs tésztájához:

  • 40 dkg tönkölybúza liszt világos
  • 15 dkg krémtúró
  • 4 dkg cukor
  • 4 ek olaj
  • 5 dkg tejföl
  • 1 db tojás
  • 1/2 cs sütőpor

A tekercs mákos töltelékéhez:

  • 8 dkg mák-darálva
  • 1 dl tej-forralva
  • 4 ek cukor

A tekercs meggy töltelékéhez:

  • meggykompót 1 nagyobb üveg

A fehér krémhez:

  • 70 dkg mascarpone
  • 25 dkg krémtúró
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db habfixáló
Elkészítési idő:1óra 15 percFogyókúrás:nem
Költség:1500-2000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:10 főreGluténmentes:nem
Nehézség:BonyolultLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A barna alap:
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként hozzáadjuk az olajat, és belekeverjük a joghurtot.
A darát összekeverjük a darált dióval, sütőporral és a kakaóval, ezt a keveréket a tojásos masszához vegyítjük. Alaposan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt, 20×30 cm-es tepsiben,180fokra előmelegített, sütőben, alsó-felső sütéssel kb 25-30 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.

A mákos tekercs:
A mák töltelékhez a darált mákot összekeverjük a cukorral és a forralt tejjel leöntjük, összeforgatjuk. Amíg hűl, elkészítjük a tekercs tésztáját.
A lisztet elkeverjük a túróval, a cukorral, a sütőporral, majd hozzáadjuk a tojást, az olajat és a tejfölt. Tésztává gyúrjuk és 4 részre osztjuk.
Az egyik tésztát, enyhén lisztezett munkalapon 20×30 cm-re nyújtjuk, rákenjük a mák töltelék negyedét és a hosszabbik oldalának egyik szélét szorosan egymás után kirakjuk a lecsepegtetett meggy negyedével. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük.
A többi három tésztából is így készítjük el a tekercset.
Az elkészült rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb. 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel kb 20-25 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.

A fehér krém:
A hideg habtejszínt a fixálóval felverjük.
A mascarponét összekeverjük a cukorral, a túróval, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.

A sütemény összeállítása:
Egy magas falú tepsibe helyezzük a kihűlt barna tésztát. Rárakjuk a kihűlt 4 db tekercset, a barna tésztán egyforma távolságra elosztva, egymástól picit távolabb.
A tekercseket befedjük a fehér krémmel oly módon hogy a tekercsek közé is kenünk a krémből, egy kicsi vékony spatula segítségével.
Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, ahol áthűl, és másnap szeletelhető lesz.

Aki úgy ítéli meg hogy a fehér krém túl laza és a hűtéstől sem fog dermedni, az tegyen bele kevés zselatint.

Elsőként a rövidebbik oldalát szeleteljük fel, majd az így vágott csíkokat további 4-4 darabra vágjuk, a tekercsek mellett.

Tipp / megjegyzés:
Sok szeletes, kiadós sütemény.

Kakaós túrós mákos kocka 4.75/5 (4 értékelés)

A konyha világa (80 Recept)

Napi szinten sütök főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, ami elnyeri a család tetszését azt sűrűn készítem. Szeretem a szép, minőségi, praktikus konyhafelszerelési eszközöket. Receptjeim gasztroblog formában is olvashatók, neve: A konyha világa


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére