Főoldal / Desszertek / Légies szalagos fánk

Légies szalagos fánk

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Légies szalagos fánk

Légies szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg olvasztott margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 ek. rum
  • 2,5 – 3 dl langyos tej
  • 1 ek. kristálycukor

A tálaláshoz:

  • lekvár és porcukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A dagasztó táljába tesszük a sóval elegyített lisztet, a közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojásokat a langyos margarint, a rumot, a reszelt citromhéjat és jó alaposan kidagasztjuk a tésztát. Nagyon kellemesen lágy selymes tésztát kapunk. Ha nem így lenne és igényli akkor a maradék 0,5 dl tejet is apránként hozzá kell adni.

Lisztezett asztalra borítjuk és fóliával letakarva pár percet pihentetjük a nyújtás előtt (ez után sokkal könnyebb a tésztával bánni). Majd 1,5 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és egymástól távolabb rakjuk, fóliával letakarva 30 – 40 percet kelesztjük.

Bő, meleg de nem túl forró olajban sütjük úgy, hogy ami az asztalon felül volt az kerül az olajban alulra és fedő alatt pirosodásig sütjük, majd megfordítjuk és ezt a felét már fedő nélkül sütjük meg.

(Ha nem vagy biztos benne, hogy átsült szúrj bele fogpiszkálót.) Papírra szedjük, hogy felszívja róluk a felesleges olajat.

Porcukorral megszórva lekvárral kínáljuk.

Légies szalagos fánk 3.45/5 (20 értékelés)

Hajdula (64 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére