Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Karamellás linzer

Karamellás linzer

Karamellás linzer

Karamellás linzer

Hozzávalók:

kb. 40 db darabhoz

  • 55 dkg liszt
  • 35 dkg vaj
  • 2 dl Hulala (v habtejszín)
  • 18 dkg barna cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • lekvár
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Bonyolult Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A karamell készítésével kezdjük.

A barna cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd hagyjuk felolvadni, és világos színűre karamellizálódni. (én közben kicsit megrázogattam, megkevertem, nehogy megégjen)

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük még teljesen sima lesz a karamell. (én közben többször levettem pár pillanatra a tűzről, nehogy megégjen) Amikor már teljesen sima, és sűrű lesz a karamell, vegyük le a tűzről, és kevergetve hűtsük ki.

A lisztet keverjük össze a sóval, és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt karamellt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután osszuk el a tésztát háromfelé, majd csomagoljuk őket fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább egy órára. (én azért osztottam el a tésztát, mert így könnyebb lesz majd dolgozni vele)

A hűtőből kivett tésztát egy kicsit dolgozzuk át, hogy a kezünk melegétől kicsit meglágyuljon, és könnyen nyújtható legyen. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti kiszúróval, szúrjuk ki a tésztát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a kiszúrt tésztaformákat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük szép világos színűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt lekvárral összeragasztanánk.
A teljesen kihűlt linzert ízlés szerint fogyaszthatjuk rögtön, de lekvárral össze is ragaszthatjuk.

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére