Főoldal / Desszertek / Dédi bejglije

Dédi bejglije

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Dédi bejglije

Dédi bejglije

Hozzávalók:

6 rúdhoz:

A tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg puha de nem olvadt  margarin (vagy 30 dkg zsír)
  • 3 tojás sárgája
  • 3,5 dkg friss élesztő (nem por)
  • 1,5 dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához)
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • tejföl (annyi, hogy rugalmas tésztát kapjunk)

A diós töltelékhez:

  • 50 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja (vagy citrom)
  • 1 marék mazsola
  • rum vagy rumaroma ízlés szerint

A mákos töltelékhez:

  • 60 dkg darált mák
  • 30 dkg porcukor
  • 1 narancs reszelt héja (vagy citrom)
  • 1 marék mazsola

A töltelékek leforrázásához:

  • 1/2 liter tej

A lekenéshez:

  • 2 db tojás
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Elkészítjük a tölteléket. Ezt célszerű a bejgli összeállítása előtt 1 nappal előkészíteni, mint ahogyan a tésztát is! Egy éjszakát mind a kettő pihenhet a hűtőben.

A darált mákot összekeverjük a porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával.

A darált diót összekeverjük porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával. (Ebbe lehet tenni pici rumot vagy rumaromát)

Fél liter tejet felforralunk. A felét a diós a felét a mákos töltelékre öntjük, elkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy megszívja magát a tejjel. Hűtőbe tesszük. A legjobb egy napra, akkor lesz az igazi, könnyen kenhető a töltelék massza.

Elkészítjük a tésztát is.
Az élesztőt a langyos tejben 1evőkanál cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót a tejföl kivételével egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Evőkanalanként annyi tejfölt dolgozunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Ha összeállt, 6 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Minimum 2 órára, de akár 1 egész éjszakát is ott maradhat.

Összeállítás:

Lisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk a tésztát szép vékonyra (3-4mm). Megkenjük a töltelékkel a szélén 1-1,5 centit elhagyva, majd feltekerjük a bejglit.
Tepsire sorakoztatjuk, lekenjük 1 felvert tojással, majd 20 percre a kamrába (vagy más hűvös helyre) tesszük, hogy megszáradjon rajta a tojásos réteg.
Megismételjük a lekenést vagy egész tojással vagy csak fehérjével, és újabb 20 percet pihentetjük. Megszurkáljuk egy villával vagy hústűvel a tetején és az oldalán is. (ha ez kimarad szétreped a bejgli)
180 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük. (kb 25-30 perc alatt)

Dédi bejglije 3.92/5 (13 értékelés)

Marcsi (654 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére