Dédi bejglije
Hozzávalók:6 rúdhoz: A tésztához:
A diós töltelékhez:
A mákos töltelékhez:
A töltelékek leforrázásához:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
Elkészítjük a tölteléket. Ezt célszerű a bejgli összeállítása előtt 1 nappal előkészíteni, mint ahogyan a tésztát is! Egy éjszakát mind a kettő pihenhet a hűtőben.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával.
A darált diót összekeverjük porcukorral, ízlés szerint reszelt narancs vagy citromhéjjal és egy marék mazsolával. (Ebbe lehet tenni pici rumot vagy rumaromát)
Fél liter tejet felforralunk. A felét a diós a felét a mákos töltelékre öntjük, elkeverjük, lefedjük és hagyjuk, hogy megszívja magát a tejjel. Hűtőbe tesszük. A legjobb egy napra, akkor lesz az igazi, könnyen kenhető a töltelék massza.
Elkészítjük a tésztát is.
Az élesztőt a langyos tejben 1evőkanál cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót a tejföl kivételével egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és elkezdjük összedolgozni a tésztát. Evőkanalanként annyi tejfölt dolgozunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
Ha összeállt, 6 egyenlő részre osztjuk, kigömbölyítjük és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. Minimum 2 órára, de akár 1 egész éjszakát is ott maradhat.
Összeállítás:
Lisztezett deszkán egyesével kinyújtjuk a tésztát szép vékonyra (3-4mm). Megkenjük a töltelékkel a szélén 1-1,5 centit elhagyva, majd feltekerjük a bejglit.
Tepsire sorakoztatjuk, lekenjük 1 felvert tojással, majd 20 percre a kamrába (vagy más hűvös helyre) tesszük, hogy megszáradjon rajta a tojásos réteg.
Megismételjük a lekenést vagy egész tojással vagy csak fehérjével, és újabb 20 percet pihentetjük. Megszurkáljuk egy villával vagy hústűvel a tetején és az oldalán is. (ha ez kimarad szétreped a bejgli)
180 fokra előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük. (kb 25-30 perc alatt)