Főoldal / Desszertek / Karácsonyi citromos kevert sütemény

Karácsonyi citromos kevert sütemény

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Karácsonyi citromos kevert sütemény

Karácsonyi citromos kevert sütemény

Hozzávalók:

25x10x7 cm-es formához:

  • 1 db citrom
  • 40 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 38 dkg vaj (vagy margarin)
  • 38 dkg kristálycukor
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • 6 db tojás (nagy)
  • 0,5 dl Hulala (v. habtejszín)
  • pár csepp zöld ételfesték

A csokoládé ganachehoz:

  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 1 tk. vaj

A szóráshoz:

  • kandírozott narancs és citromhéj
  • apróra vágott aszalt vörös áfonya
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyik után keverjük alaposan össze.

Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, és a Hulalát (v. habtejszínt) és keverjük tovább kb. egy percig.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.

Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.

A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.

A formát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped!!)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)

A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.

Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)

A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.

Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.

Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kissé megreped!)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.

A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)

A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.

Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni.

Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.

Értékeld a receptet

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére