Karácsonyi citromos kevert sütemény
Hozzávalók:25x10x7 cm-es formához:
A csokoládé ganachehoz:
A szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyik után keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, és a Hulalát (v. habtejszínt) és keverjük tovább kb. egy percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.
Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.
A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
A formát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped!!)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.
Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)
A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.
Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.
Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kissé megreped!)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.
A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.