Főoldal / Desszertek / Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Mákos és diós bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg puha vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 2 dl tej

A diós töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 3 dl víz
  • 8 dkg mazsola

A máktöltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 8 dkg mazsola

A lekenéshez:

  • 1 tojás
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A diótöltelékhez a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd beleöntjük a diót és a mazsolát. Átkeverjük, majd hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
A máktöltelékhez a tejet felforraljuk és beleöntjük a többi hozzávalót. Átkeverjük és hűvös helyen kihűtjük.
Mindkét töltelék elég folyósnak tűnik még forrón, de kihűlve besűrűsödik. Nagyon fontos, hogy a tölteléket hidegen kenjük a tésztára!

A puha, szobahőmérsékletű vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, a porcukrot, az élesztőt és a langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ez után négy részre osztjuk és téglalapokat nyújtunk belőle. Megkenjük őket a töltelékkel úgy, hogy a tészta széleit 2 cm szélességben üresen hagyjuk. Felcsavarjuk és sütőpapíros tepsire fektetjük úgy, hogy a csavarás alulra kerüljön és a a végeit is lezárjuk majd aláhajtjuk. Letakarjuk és 1 órát kelesztjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, átkenjük a rudak tetejét egész felvert tojással, az oldalait villával megszurkáljuk és betoljuk a forró sütőbe, majd rögtön visszavesszük 180 fokra a hőmérsékletet és kb. 25-30 percig sütjük.

Aki márványosra szeretné sütni a tetejét az a második kelesztés előtt kenje meg egész tojással kelessze egy órát letakaratlanul, majd kenje meg tojásfehérjével és 30 percig tegye hideg helyre, majd ez után tegye a sütőbe.

Beküldő: Viktória
fahejesfeta.blogspot.hu

Szólj hozzá!

A lap tetejére