Gesztenyetorta Gizi konyhájából
Hozzávalók:26 cm-es tortaformához A tésztához:
A gesztenyés krémhez:
|
|
Elkészítés:
A barna cukrot porrá daráljuk. (De az üzletekben lehet kapni barna porcukrot is.)
A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat, majd keverjük jó habosra. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a rumot, és keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a kakaóval, majd szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez, és fakanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (v. zsírozzuk, és lisztezzük ki) majd öntsük bele a masszát. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd süssük közepes hőmérsékleten (180 fokon) kb. 15 percig, tűpróbáig.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A gesztenyemasszát reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, vagy a krumplinyomóval nyomjuk át. Ezután adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a rumot, majd keverjük simára. A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük össze a gesztenyés krémmel.
A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük bele egy 24 cm-es sütőpapírral kibélelt formába, majd kanalazzuk rá a krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. (a tészta mire teljesen kihűl, kissé összemegy,és éppen belefér majd a 24 cm-es formába)
Ezután pár órára, vagy egész éjszakára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szórjuk meg cukrozott kakaóval, és díszítsük porcukorral.