Sajtos-tepertőkrémes pogácsa
Hozzávalók:
A kenéshez:
A szóráshoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A lisztbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, egy egész tojást, a 15 deka tepertőkrémet , az őrölt fehérborsot, a puha zsírt és a tejet.
Majd kézzel jól kidolgozzuk, puha, nem kemény tésztává dagasztjuk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. Vékonyan megkenjük olvasztott zsírral, majd a fele reszelt sajttal megszórjuk és meghajtogatjuk. (az alsó felét a közepéig, a felső részt szintén a közepéig majd jobbról és balról is a közepéig.) Konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk zsírral vékonyan átkentjük sajttal enyhén átszórjuk, majd újra meghajtogatjuk és újabb 30 percig pihentetjük.
Ezután kb. ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk.(hosszában és keresztben is kis közöket hagyva) Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, szilikonos sütőpapírra sorakoztatjuk. A tetejét lekenjük egy felvert tojással, és 25 percig a sütőlemezen pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és a pogácsákat aranybarnára sütjük.
Közben, ha szükséges, a tetejét alufóliával betakarjuk, hogy meg ne égjen!