Főoldal / Egytálételek / Kolbászos gyuvecs

Kolbászos gyuvecs

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Kolbászos gyuvecs

Kolbászos gyuvecs

Hozzávalók:

  • 1/2 szált füstölt kolbász
  • 1 szelet szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db lecsópaprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 3 db chilipaprika
  • 5 db paradicsom
  • 4 db nagyobb újkrumpli
  • 1/2 zacskó (5 dkg) konyhakész rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg zöld hüvelyű vágott zöldbab
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 marék petrezselyem levél
  • néhány szár zeller levél
  • 1 pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • só 
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • majoránna
  • étolaj
  • vaj
Elkészítési idő:1 óraFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:nem
Adagok:1 főreGlutén mentes:nem
Nehézség:NormálLaktóz mentes:nem

Elkészítés:

A krumplit megkapirgálom, felszeletelem, s megfőzöm. A rizst már korábban megfőztem.

A répát kockára vágom, felteszem főni, később hozzáadom a borsót és a babot, végül a rizst. Vágok bele petrezselymet, zellerlevelet, összekeverem..

A hagymát karikára, a szalonnát kockára vágom, a fokhagymát aprítom. Egy serpenyőben kevés olajon megsütöm a szalonnát, s a hagymát.

A paprikákat karikára vágom, a paradicsomot szeletelem. A tejföllel elkeverem a tojást, sózom, borsozom.

Egy nagyobb mély nyél nélküli serpenyőbe olajat öntök, ráteszem a krumplit Erre rétegezem a hagymát a szalonnával, majd a paprikát, sózom, borsozom, következik a paradicsom fele, sózom borsozom.

Majd ráterítem a rizses zöldségeket, rávágom a chilipaprikát, sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, majoránnát.

Következik a maradék paradicsom, sózom, borsozom. Végül az egészet beborítom a tojásos tejföllel, pöttyentek rá késhegynyi vajat.

Beteszem a sütőbe, 180 C fokon 25 percig sütöm, majd átkapcsolom grillfokozatra , s 200 C fokon 10 perc alatt megpirítom.

Tálaláskor teszek a tányérra a gyuvecsból, kanalazok még rá tejfölt, s teszek rá egy szelet paradicsomot, egy chili paprikát és zellerlevelet.

Tipp / megjegyzés:
A gyuvecs a mi lecsónk balkáni rokona. Nevét állítólag a szerbiai Gyuvecs után kapta, ahol agyagedényeket készítettek, s ezt a lecsófélét abban sütötték. Ma már nem csak Szerbiában, de Boszniában, Bulgáriában is kedvelt étel.  Általában sertéshússzelettel, vagy pörkölttel sütik, de van, hogy halat tesznek bele. Az általam felhasznál zöldségeken kívül van ahol még padlizsánnal, sőt káposztával is gazdagítják.

Értékeld a receptet

Hobbychef (702 Recept)

Egy világot járt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai a Gastronomiában.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére